EPOKSİ NE ZAMAN KEŞFEDİLDİ?


Asit, alkali ve suya karşı yüksek dayanım gösteren; bu dayanımın yanı sıra göz doldurucu bir estetik görünüm sunan epoksi, bugün modern yapıların vazgeçilmezleri arasında. Temelde kimyasal esaslı bir yapıştırıcı reçine olan bileşen yapı haricinde farklı alanlarda da kullanılmaktadır.
1939 yılında Alman kimya sanayi holdingi olan IG Farben firmasında keşfedilen epoksi, ilk yıllarda güçlü yapıştırıcı olarak kullanılsa da aradan geçen zaman içerisinde farklı modifikasyonlarla özellikle zemin ve yüzey kaplama alanlarında kullanılır hale gelmiştir.

Lojistik, ilaç, gıda ve inşaat sektörleri başta olmak üzere birçok alanda kullanılan ve hem kimyasal hem de fiziksel etkenlere karşı yüksek dayanım gösteren ürün, hijyenik yapısıyla da tercih edilmektedir.

Epoksi kelimesi kökeni itibariyle üzerinde ve asit anlamına gelen “epi” ve “oxy” kelimelerinin birleşimiyle türetilmiş bir kelimdedir. Sıvı halde bulunan bu kimyasal bileşen, uygulanacağı yüzeye sıvı halde uygulanır ve sertleştiğinde ek yersiz tek parça bir görünüm sunar.
Kaymaz özellikli bu malzeme solvent içermeyen kokusuz yapısı ve kolay uygulanabilirliği sebebiyle de tercih sebebidir. Keşfedildiği ilk yıllara oranla çok daha ekonomik ve kolay bulunabilir bir malzeme olan epoksi, tüm bu üstün özellikleriyle yapıştırmada, yalıtımda, montajda ve daha birçok endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Okullar, hastaneler, oto parklar, spor sahaları, hayvan çiftlikleri, depolar, fabrikalar, elektrik santralleri ve tekstil atölyeleri epoksinin en sık kullanıldığı alanlardır.

Hem Dayanıklı Hem Estetik
Birbirinden farklı kullanım ortam ve kullanım koşulları altında yüksek mukavemet gösteren ürün, bu özelliğini yanında estetik bir görünüm de sunuyor. Canlı renk seçenekleri ve parlak görünümüyle görselliğin ön planda olmasını istediğiniz alanlarda rahatlıkla tercih edebileceğiniz ürün, mekânları dekoratif bir görünüme kavuşturuyor. Farklı zevk ve beklentileri karşılayabilecek yapıda olan epoksi zemin kaplamaları bakteri, virüs ve mikrop barındırmayan, kolay temizlenebilen yapısıyla hijyenik ortamların oluşturulmasına da katkı sağlar.


Yapılan epoksi zemin kaplama uygulamasının hem fiziksel ve kimyasal dayanım açısından hem estetik görünüm açısından hem de hijyenik kolaylık sağlaması açısından başarılı olabilmesi için alanında uzman kişi ve kuruluşlar tercih edilmelidir. Ancak bu sayede sorunsuz bir epoksi zemin kaplaması deneyimi yaşayabilirsiniz.

Yorumlar